Incapatanarea a speriat magarusul

Incapatanarea a speriat magarusul

Una din lecturile copilariei noastre este „Povestea magarusului incapatanat” de Vladimir Colin, care ne povesteste, evident, despre un magarus incapatanat. Acesta raspundea la orice rugaminte cu „Nu vreau!”: nu voia sa-si ajute mama, sa-si faca noi prieteni, sa mearga la gradinita, sa ramana singur acasa. Nu vrea nimic, pana cand Mos Nu – Vreau a iesit fioros si urat din perete si l-a speriat. Din acel moment, Magarusul a devenit cuminte si docil, copil model intre cei ca el.

Povestea pare una potrivita generatiei de decretei, care urmau a fi educati in spiritul respectului fata de partid si conducatorul iubit. Si totusi, as incepe cu ea orice proces de schimbare organizationala.

Pentru ca incapatanarea este cel mai mare defect al angajatilor. Si nu vorbesc despre incapatanarea de a performa, aceasta este o calitate rara. Ci despre incapatanarea in a se schimba, in a nu intelege ca firmele au nevoie constanta de altceva pentru a supravietui.

Daca li se propun noi responsabilitati, acestia raspund: „Nu vreau!”. Noi proceduri de lucru: „Nu vreau!” Noi reguli de respectat: „Nu vreau!”. Noi colegi: „Nu vreau! Nu vreau! Nu vreau!”. Iar Mos Nu – Vreau iese mereu din perete, chiar daca are diverse forme: retrogradari, pierderea jobului, imposibilitatea de a gasi un altul, crize financiare care antreneaza numeroase alte crize personale.

Conform teoriilor motivationale, cu cat angajatii sunt mai demotivati cu atat sunt mai rezistenti la schimbare, adica mai incapatananti. Dar zau daca-i pasa cuiva! Nici sortii, nici altor angajatori, nici fluturasului de salariu.

Inainte de a da dovada de incapatanare, nu strica asadar sa ne amintim de magarusul din poveste si de leacul cu mosul cel urat. Pana la urma noile responsabilitati pot fi interesante, noile proceduri pot fi mai eficiente, noile reguli pot aduce un plus de organizare. Iar noii colegi vin cu noi stiluri de lucru, de a rezolva problemele, de a relationa. Si toate la un loc, genereaza dezvoltare personala si profesionala. Evolutie. Progres.