Despre CV

Despre CV

CV

Intrucat in ultima vreme am vazut multe CV-uri din perspectiva unui consultant, mi-am format clar schema acelora care imi plac atunci cand sunt recruiter.

Asadar, pentru mine, calitatile unui CV bun sunt:

-> un continut inteligibil pentru un om cu inteligenta normala si specializare diferita fata de cea din CV-ul respectiv. 90% din recruiteri au studii de Psihologie, Sociologie, RU.  Da, stiu, am putea si noi sa facem niste studii in IT, un masterat in Constructii si un doctorat in neurochirurgie. Dar astia suntem, asta-i regula jocului. Si stim ca cine nu poate sa explice in limbaj comun, accesibil noua ceea ce face, nu-i ok. Mai ales ca unele CV-uri sunt de neinteles chiar pentru oameni din breasla respectiva!

-> sa poata fi citit repede (asta inseamna ca trebuie detaliat exact acolo unde este cazul). Intradevar esti o persoana speciala, dar timpul meu dedicat profesiei nu se poate dilata. Si iti spun cu mare sinceritate ca nu voi sta sa pritocesc o ora la un CV, din simplul motiv ca intr-o zi de lucru as putea doar sa citesc 8 astfel de documente. Nu-i chiar profitabil, nu?

-> sa fie redactat corect si ingrijit, intr-un limbaj clar, concis, actual. La scoala invatam sa extragem idei principale. Bun exercitiu, de mare ajutor in redactarea CV-ului! De multe ori, paragrafe intregi pot fi spuse in 2 propozitii scurte. Nu stiu altii cum sunt, dar eu cu siguranta le prefer! Despre corectitudine nu mai vorbesc! In ceea ce priveste limbajul actual, am senzatia ca unele CV-uri par a fi redactate cu ajutorul lui Eminescu sau, dupa caz, Shakespeare. CV-ul releva profilul profesional, adica este sec, bazat pe responsabilitati, realizari, abilitati. Cata poezie sa suporte conceptele cu pricina?

Adaug inca o calitate, dar este subiectiva si personala, asa ca n-am s-o includ in rand cu celelalate: CV-ul sa nu fie in format Europass. Este greu de citit, mai ales acea impartire pe vericala lungeste inutil continutul, iar ordinea de acolo nu mi se pare cea mai fireasca.

Ca detalii suplimentare: sa fie scris cu negru (este un document oficial), sa nu contina simboluri familiare ( adica asa ceva 🙂 ), iar in cazul in care exista poza (eu una prefer sa nu), sa fie neutra, in tinuta profesionala.

In incheiere, atat am de spus: eu, consultant/ recruiter, gandesc despre CV-uri ca mai sus. Cele care nu corespund schemei mele mentale sunt percepute de mine ca in poza: bla bla bla bla bla…

Alte opinii despre CV-uri gasiti aici, aici si aici.