cariera Criza carierei Debutul carierei dezvoltare personala Dezvoltarea carierei performanta Relatia Angajat - Angajator Resurse umane
Preocuparea parintilor pentru educatia formala a copiilor este o realitate. Putini constientizeaza insa ca reusita fiecaruia dintre noi nu este garantata de absolvirea unei scoli de renume si ca a educa o persoana angajabila este mult mai dificil decat pare.
Pentru inceput, sa lamurim ce inseamna angajabil. Pentru mine, termenul desemneaza o persoana care isi poate gasi un loc de munca sau care se poate incadra cu usurinta intr-o activitate de tip antreprenorial. Atributul cu pricina insumeaza asadar o serie de abilitati, comportamente, credinte personale care genereaza succesul profesional in orice context.
Ce anume trebuie sa educam la copiii nostri pentru a deveni angajabili?
1. Toleranta la frustrare
Indiferent ce cariera aleg copiii nostri si oricat de putin ne-ar placea, situatiile frustrante vor fi la tot pasul: interviuri de angajare, colegi necooperanti, salarii mici ca debutanti, piata a muncii care se contracta (ca in prezent), diverse esecuri mai mari sau mai mici. Este esential sa-i educam in ideea realista ca nu totul vine dupa cum ne planificam, ca viata inseamna si piedici nu doar ajutor si ca a nu primi se dovedeste benefic la un moment dat.
Metaforic vorbind, noile generatii de parinti au tendinta de a-si infasura copiii in numeroase straturi protectoare de folii cu bule, astfel incat orice mica lovitura sa lase urme minime. Asa se face ca la interviurile de selectie apar tot mai multi adulti care inca le poarta…
2. Disciplina
Nu vorbesc despre tipul de disciplina militara, ci despre a educa respectul fata de reguli. Din pacate tot mai multi parinti incurajeaza un tip de rebeliune fata de ele, in credinta ca isi cresc copiii pentru a conduce si nu pentru a fi condusi.
Realitatea este alta: daca ne uitam la povestile oamenilor de succes observam cu usurinta ca rebeliunea lor a fost alta, indreptata spre „se poate mai bine de atat” si ca in fapt disciplina de zi cu zi le guverneaza existenta.
Ca sef trebuie sa poti stabili eficient reguli. Cum ai putea, daca nu ai un model in acest sens? Ca sa ajungi sef trebuie sa ai capacitatea de a respecta conduita stabilita in organizatia in care activezi. Cum ai putea, daca toate normele ti-au fost arbitrare?
3. O relatie echilibrata intre sine si ceilalti
Exista, de asemenea, tendinta moderna ca in mediul familial copilul sa fie regele: el dicteaza programul casei, activitatile din timpul liber, cheltuielile, obiectivele pe termen scurt, mediu si lung. Toate acestea fara a i se cere nimic in schimb.
Ajuns la locul de munca va privi cu siguranta lucrurile la fel: este centrul organizatiei, soarele in jurul caruia graviteaza restul insignifiantelor planete. A invata copilul sa ceara si sa ofere in proportii rezonabile, sa lupte pentru a deveni un soare veritabil inseamna a educa o persoana angajabila.
4. Nevoia permanenta de invatare, puterea de a depasi zona de confort
Traim vremuri care se schimba cu repeziciune, iar noi ca indivizi trebuie sa tinem pasul. Si pentru asta este necesar sa invatam constant, sa fim curiosi, sa acceptam schimbarea.
Un individ constient de faptul ca „omul cat traieste, invata” este unul total angajabil.
Este evident ca lista poate continua. Ca parinti este important sa intelegem ca personalitatea unui copil nu se formeaza (numai) in scoala. Si ca adesea, selectia angajatilor, indiferent de nivelul ierarhic sau profesional, are la baza criterii care depasesc cu mult granita institutiilor de invatamant absolvite: abilitati speciale, motivatie puternica, proactivitate, capacitatea de a relationa cu cei din jur, de a comunica eficient, o atitudine de invingator, capacitatea de a (se) vinde si numeroase altele.
Ca o concluzie: scoala ne invata ceea ce trebuie sa stim la locul de munca. Cum sa reusim in cariera si in viata, invatam acasa.