Rezultatele deloc magulitoare ale examenului de bacalaureat genereaza niste concluzii:
1. Ne aliniem tendintei globale de a pune educatia mai spre coada prioritatilor. Cu cat suntem mai neinstruiti, cu atat consumam mai mult, investind in indicatori de statut si cu atat suntem mai usor de condus. Sa nu credeti ca numai in Romania actul educativ este din ce in ce mai precar. Exista numeroase tari europene care au aceeasi problema, iar in America se discuta de ceva timp despre calitatea tot mai slaba a educatiei, fara prea mari rezultate insa.
Din acest punct de vedere il felicit pe actualul ministru de resort ca incearca o rezistenta la acest periculos trend.
2. Nu sunt exagerari: mai mult de jumatate dintre absolventii de liceu sunt analfabeti functional. Au spus-o altii si noi tot nu credem.
3. Educatia superioara are in sfarsit baza de selectie mai aproape de realitate. Desi asta scade cu mai mult de jumatate incasarile facultatilor de tip fabrica de diplome.
4. Este nevoie de reintroducerea scolilor de meserii. Nu toti suntem facuti sa absolvim 12 clase, iar tara asta are nevoie de zidari, ospatari, electricieni care sa nu fi citit „Nunta in cer” de Eliade, dar care sa-si faca treaba bine si la timp. Ruta aceea ocolitoare gandita de guvernanti pentru ca toti elevii sa termine cele douasprezece clase, nu face decat sa creasca profitul facultatilor particulare.
5. Ipocrizia vinde ingrijorator mult. Altfel nu se explica de ce televiziuni si ziare care traiesc din a crea din carton modele sclipicioase si fara continut se ingrijoreaza atat de tare de starea precara de educatie a natiunii.
6. Educatia actuala chiar e din alt film. Traim alte vremuri, invatarea trebuie sa se adapteze lor. Se cer metode mai moderne precum instruirea asistata de calculator, un alt tip de evaluari, o alta curricula, care sa ne arate ca suntem in 2011 si nu la 1848.
7. Atat timp cat angajatii din invatamant vor avea salarii mizerabile, vor fi coruptibili. Asadar reforma nu se va infaptui.
8. Atat timp cat parintii vor spera ca fetele sa se marite cu Irinel si baietii sa-l ajunga pe Banel, vor avea interes minim fata de activitatea scolara a copilului lor, iar BAC-ul va fi la fel de impresionant prin rezultatele lui catastrofale.
9. Si totusi exista oameni care si-au luat BAC-ul mai tarziu decat era estimat sau inca mai lucreaza la acest proiect si asta nu i-a impiedicat aiba o cariera in politica, sport sau afaceri. Ceea ce imi aduce aminte de distinctia intre abilitati academice si abilitati sociale.
10. Procentul de promovabilitate este oricum prea mare, intrucat nu toate centrele au fost monitorizate video. Deci frauda a afectat si in acest an, chiar daca mai putin, rezultatele finale.