Ce ne influenteaza cariera?

Ce ne influenteaza cariera?

Cariera nu este un dat, un noroc al fiecaruia. Este un drum de parcurs, este o suma de decizii, este ceva ce poate fi gestionat, condus, optimizat.

In ultima vreme am cunoscut oameni care si-au pierdut speranta in privinta succesului in cariera. Si toti par a uita ca sta doar in puterea lor sa schimbe ceva.

Pentru ei amintesc aici o serie de factori care ne influenteaza cariera:

1. Motivatia:

Multi asteapta de la sefi, companii, stat, parinti, consultanti, prieteni sa fie motivati, adica incurajati, impinsi sau trasi din pasele rele. In realitate, motivatia este ceva ce trebuie mentinut la nivel optim prin forte proprii. Cum? Eliminand mesajele negative, gasind resurse de a depasi esecurile, rasplatindu-ne chiar noi atunci cand realizam ceva, analizand chiar noi greselile si cauzele acestora.

2. Formarea:

Cu totii punem pret pe scolile terminate sau pe cursurile de instruire platite de companii. Totusi acestea au o durata limitata si efecte asemenea. Formarea personala si profesionala depinde si de alegerile zilnice pe care le facem: cartile sau articolele pe care le citim, emisiunile TV pe care le urmarim, prezentarile sau evenimentele la care vrem sa participam, modelele pe care decidem sa le urmam. Alegerile usoare, nu sunt niciodata cele bune.

3. Oamenii cu care tindem sa ne asociem:

Am vazut in multe organzatii cum se creeaza poluri de atitudini. Exista oamenii pozitivi, motivati, care incearca sa-si faca treaba cat mai bine si vesnicii nemultumiti, nefericiti ai sortii si profesiei, care stau si plang bacovian. Evident ca din punctul de vedere al carierei, a intra in cea de-a doua zona geografica nu face decat sa duca spre esec.

4. Corectitudinea:

Exista un soi de ironie a sortii, teste ale vietii care ne demonstreaza noua si celorlalti cum anume suntem de fapt. Apare astfel tentatia unor castiguri necuvenite sau aceea de a sapa groapa altuia. Tentatia de a minti sau aceea de a-i determina pe altii sa o faca. Oricum ar fi, binele invinge nu doar in povesti, ci si in viata reala, asa ca lipsa de fair-play sau de etica va fi intotdeauna corectata intr-un fel sau altul.

5. Intelepciunea:

Am vazut tineri care au acceptat oferte vizibil prea generoase pentru ei si au esuat. A arde etape poate parea motivant si curajos, dar se poate dovedi fatal pentru cariera. Intelepciunea de a spune „nu” este la fel de importanta ca puterea de a spune „da”.

6. A oferi neconditionat:

Aud adesea in organizatii: „Pe mine nu m-a invatat nimeni, eu de ce sa-i invat pe altii?”. Nu exista raspunsuri rationale, logice, stiintifice la aceasta intrebare. Dar privind in jur, vedem ca oamenii care ofera neconditionat, primesc intotdeauna inapoi mai mult decat ofera, chiar daca nu de la persoanele pe care ajuta. Spuneti-i cum vreti: karma, ajutor divin, soarta, intamplare, dar este cat se poate de real.

7. Recunostinta:

A multumi celor care iti ofera ceva este de bun-simt. A fi recunoscator, adica a simti ca acel ajutor sau sprijin a schimbat ceva, deschide intotdeauna multiple alte oportunitati de a practica recunostinta.

Lista ramane deschisa.

Citeste si Decalogul unei cariere de succes