Sa fi fost anul 2007, cand am fost rugata sa vorbesc despre cariera unui grup de IT-sti aflati in floarea profesionala.
Angajarile erau deja in panta ascendenta a freneziei, atmosfera plina de optimism si indicii ca viitorul suna bine. Parea ca am tolba plina de vesti bune pe care le voi imparti cu generozitate participantilor.
Mesajul meu a surprins si dezamagit in egala masura: cariera in IT sta sub auspicii bune un timp determinat. Dupa care, are sanse mult mai mari sa intre in criza, ca oricare alta. Practic, odata instituita senioritatea profesionala, multi dintre cei care detin pozitii tehnice, trebuie sa accepte si sa imbratiseze drumul spre pozitii non-tehnice (vanzari, project management, business development, leadership) si putini au ADN-ul profesional potrivit sa o faca.
Este cazul tuturor vedetelor, ca vorbim despre actori, cantareti, sportivi sau manageri de top. Cat timp esti tanar, frumos si entuziast, esti admirat, cautat, iar veniturile cresc cu o dinamica de invidiat. Cand entuziasmul scade, putini gasesc calea prin care sa-si continue traiectoria spre succes. Timpurile se schimba, la fel si publicul tinta, apar noi nevoi de consum, noi mentalitati. Ganditi-va cate vedete din generatia Madonnei au supravietuit in piata muzicala pana acum. Sau cati fotbalisti din generatia Hagi gusta inca din succes profesional, ca antrenori sau oameni de afaceri. Chiar daca pare absurd, putem extrapola cu usurinta si la industria IT.
Evident ca nimanui nu-i place sa auda vesti de acest tip, chiar daca sunt reale si trag un justificat semnal de alarma. Motiv pentru care mi s-a reprosat atunci ca este o profetie generata de frustrarile recruiterului de IT.
Nu a fost asa, iar timpul mi-a demonstrat asta. Criza carierei poate lovi pe oricine. Si cu cat te astepti mai putin, cu atat este mai dureroasa si naucitoare.
Ce mi-a venit sa reiau o atat de veche discutie? Am auzit din nou, indemnul catre tanara generatie de a imbratisa o cariera in IT pentru ca se plateste bine si va fi intotdeauna cautata.
Este o motivatie paguboasa si falsa. Cariera in IT are bune si rele ca oricare alta. Nu salariul si nici numarul de angajari n-ar trebui sa fie imboldul spre ea, ci pasiunea, talentul si dorinta de a invata continuu.