Balanta viata profesionala – viata personala

Balanta viata profesionala – viata personala

In actualul context economic, in care companiile si-au restrans structurile punand o uriasa presiune pe cei ramasi, balanta viata personala – job a devenit pentru multi total dezechilibrata.

Este adevarat ca nu poate sta niciodata intr-un echilibru perfect. Sunt perioade solicitante la locul de munca, in care timpul petrecut altfel se imputineaza si sunt perioade in care familia, studiile, pasiunile devin primordiale, iar jobul este pus la pilot automat.

Ce facem insa cand pe ambele talere apar greutati care par a darama balanta? Cand jobul ne omoara timpul si energia, iar acasa, de exemplu, ne intampina copii care ne vor tot timpul si energia?

Exista cateva solutii, cunoscute toate, dar nu si practicate:

1. Granita clara intre spatiul profesional si cel privat:

Este stiut:  mailul de serviciu nu are ce cauta in camera de joaca a copiilor sau in patul conjugal. Nu se acceseaza atunci cand iesim cu prietenii sau cand invatam pentru un examen.

N-am sa invoc motive psihologice, am observat ca nu sunt niciodata credibile. Sa o luam asadar pragmatic: orice companie are un program formal de lucru. A raspunde solicitarilor telefonice sau electronice dupa acest program, este ineficient. Poate interlocutorul este in trafic sau in metrou, deconectat la randu-i de situatia in cauza, poate ca este deja cu familia si il deranjeaza interventia cu pricina. Poate nu are cu ce nota sau pur si simplu uita ce s-a discutat. Tot la birou, a doua zi, va reveni asupra problemei/ deciziei.

Senzatia ca suntem perceputi mai promti/ utili/ motivati atunci cand ne folosim timpul personal in chestiuni care tin de job este una falsa. In realitate conteaza rezultatul final, costurile si timpul in care a fost atins si nu ora la care am dat telefoane sau e-mailuri.

As putea chiar sa va avertizez asupra contrariului: cei care nu respecta timpul personal al celorlalti pot fi perceputi ca fiind dezorganizati, imprastiati, incapabili sa-si gestioneze timpul de lucru.

Daca va este greu sa stabiliti aceasta granita imaginara, transformati-o intr-una fizica. Puneti la intrarea in casa un cos/ cutie/ orice alt suport, in care sa va lasati telefonul si orice alceva va aminteste de job. Puteti totodata sa realizati o rutina a decontaminarii de serviciu: faceti dus, beti un ceai sau orice va calmeaza si va induce o stare de bine.

2. Cantitate versus calitate:

Intotdeauna cantitatea de timp pe care o petrecem in afara jobului este mai mica decat cea destinata profesiei. Este o realitate! Pentru a putea compensa, trebuie umblat asadar la calitate. Asta inseamna ca timpul petrecut cu familia, prietenii, pasiunile trebuie sa fie petrecut nu doar fizic, ci cu toata implicarea posibila. Dar pentru asta trebuie sa ne putem lepada de stres, probleme, energie negativa. Adica sa stabilim o granita clara, sa ne decontaminam. 

3. Stabilirea realista a prioritatilor si respectarea lor:

Dupa cum spuneam acestea se schimba dinamic si rapid. Trebuie sa avem capacitatea de a prioritiza, atat pe termen scurt cat si pe termen lung si apoi sa putem respecta prioritatile, asa cum au fost ele setate.

As adauga prioritizarea pe termen foarte scurt. O ora plecata de la serviciu, pentru a rezolva o situatie personala. O ora tarzie seara pentru o cina cu un client important. Cu o compensare de rigoare.

4. Comunicarea transparenta si eficienta:

In cazul in care apar probleme sau prioritati stringente la serviciu, cei de acasa trebuie sa stie ca in perioada urmatoare nu pot conta pe noi. Si invers: atunci cand familia, studiile sau prietenii o cer, colegii trebuie sa stie ca o anume perioada avem nevoie de suportul si ajutorul lor.

A nu se confunda comunicarea eficienta cu incalcarea granitei stabilite. Oamenii din jur (sefi, colegi, apropiati) vor observa un nivel de stres crescut si vor incerca oricum sa-l interpreteze. Pentru a nu aparea deformari ale perceptiei lor, cel mai eficient este sa transmitem chiar noi mesajul corect. Astfel, ei stiu cum sa fie de ajutor (retragandu-se dau, din contra, implicandu-se), iar balanta despre care vorbim intra mai usor in confortabilul echilibru.

Am sa inchei cu un citat gasit intr-un citat gasit intamplator, care ilustreaza perfect balanta viata profesionala- viata personala:

Se spune ca «timpul inseamna bani» si foarte mult timp ne-am condus dupa acest slogan. Dar puneti-va intrebarea urmatoare: ce vor spune oamenii cand viata se incheie? A trait de un milion de euro sau a trait 70 de ani si a avut trei copii?” Mihaela Stroe, Sociolog, speaker motivational, autor si specialist în comunicarea nonverbala.