Ca indivizi suntem din ce în ce ma stresați – știm asta cu toții. La fel de vizibil este și stresul din companii, acea tensiune internă uneori greu definibilă, care afectează mediul de lucru și starea de spirit a tuturor angajaților.
De ce sunt stresate organizațiile?
Stresul organizațional este o sumă de tensiuni individuale cauzate de factori externi, care de multe ori se propagă descendent: mediu economic competitiv, clienți cu potențial stresant, o concurență acerbă, o piață a muncii dificilă. Este important de conștientizat că în același climat competitiv, unele companii sunt stresate, în timp ce altele nu, așadar stresul este în primul rând semnalul unor disfuncționalități organizaționale, un mod de a reacționa exagerat la stimuli.
De ce este nociv stresul la nivel de grup?
Pe lângă faptul că este contagios, iar pe măsură ce se împrăștie și factorii cauzatori devin neclari, nivelul de alarmă sporește, stresul determină grupurile să se comporte irațional, dezechilibrat. Starea de tensiune continuă generează reacții prea alerte la stimuli minori sau, dimpotrivă, reacții slabe în situații reale de criză.
Cum recunoști companiile stresate?
Cel mai vizibil indicator este un mediu continuu conflictual și o presiune ușor perceptibilă chiar și pentru neavizați.
Avem Stresometru!
Pentru că am văzut cum funcționează stresul în organizații și mai ales efectele lui distructive, am reușit să punem la punct un instrument de măsurare a factorilor cauzatori și nivelului atins. Îi zicem Stresometru și constă într-o serie de chestionare pe care le aplicăm individual grupurilor de lucru sau departamentelor din companii, genererând apoi rapoarte detaliate și recomandări concrete de a acționa în vederea contracarării efectelor sale.
Cum procedăm în mod concret?
Venim la o discuție preliminară, în care înțelegem contextul și cultura organizațională, stabilim grupul reprezentativ de angajați și stăm de vorbă folosind chestionarele predefinite. Discuțiile vor fi relaxate, iar datele culese nu vor avea nume sau prenume. Facem apoi calcule complicate și revenim cu raportul final și recomandările noastre.
Concluziile obținute pot fi comunicate fie formal, via e-mail sau printr-o prezentare clasică, fie informal, printr-o întâlnire susținută în afara cadrului obișnuit de lucru (de exemplu în cadrul unui teambuilding) într-un mod neconvențional, folosind umor și simboluri memorabile, demontând prin amuzament factorii declanșatori.
Cu ajutorul Stresometrului putem măsura nivelul de stres atât la nivelul unui departament care pare a fi mai tensionat decât media, cât și la nivelul întregii organizații.
Vă stau la dispoziție oricând pentru detalii și sper să povestim mai multe față în față. Fără stres, cu relaxare, dispoziție constructivă și poate și niște zâmbete.