Patru erori ale carierei

Patru erori ale carierei

Am observat de-a lungul timpului o serie de mentalitati si comportamente organizationale mai mult decat daunatoare celor care le practica. Am creionat acum doar patru erori ale carierei, cele mai frecvente, cu efectele si tratamentul de rigoare:

1. „Sunt prea bun(a) pentru departamentul/ jobul/ seful meu”. Acest tip de narcisism provine dintr-o motivatie precara si dintr-o imaturitate profesionala.

Se manifesta prin lipsa de implicare, printr-o atitudine defensiva si critica si printr-o auto-lauda neconstructiva („Doar eu as putea salva acest proiect, dar de ce as face-o?”)

Efecte: lipsa de dezvoltare profesionala, incapacitatea de a performa.

Tratament: Constientizarea faptului ca in cariera „bun” nu are toate gradele de comparatie. Cu alte cuvinte nu exista „prea bun” sau „foarte bun”, exista doar „din ce in ce mai bun”.

2. „De ce sa rezolv situatia X, oricum nu vede nimeni efortul meu?”. Aceasta mentalitate este, de regula, rezultatul unei lipse cronice de incredere in fortele proprii, pentru ca oamenii echilibrati emotional, nu asteapta aplauze la fiecare reusita, ci gasesc in interiorul lor recompensele.

Se manifesta tot prin lipsa de implicare si printr-o permanenta victimizare.

Efecte: Aceesi imposibilitate de a progresa profesional.

Tratament: Constientizarea faptului ca orice efort isi are rasplata. Chiar daca organizatia nu este dispusa sa incurajeze performanta, simplul fapt ca finalizezi un proiect aduce cu sine experienta si cunostinte in plus. Adica exact ceea ce ai nevoie pentru a creste profesional si a avansa in cariera.

3. „Ei se fac ca ma platesc, eu ma fac ca muncesc”. Aceasta mentalitate gresit oportunista este des intalnita in cazul celor cu experienta, care nu au stiut sa speculeze momentele de ascensiune profesionala, nu au stiut sa negocieze, tocmai pentru ca au asteptat „sa li se dea” ceea ce li se cuvine.

Efecte: Blazare, depresie profesionala.

Tratament: Constientizarea faptului ca performanta nu este benefica doar firmei angajatoare. A-ti face treaba in mod corect si profesionist, a depasi asteptarile celor din jur, aduce intotdeauna cu sine succes profesional, chiar daca nu in cadrul actualei angajari. Blazarea profesionala inseamna insa o traiectorie descendenta a carierei, greu de stopat si controlat.

4. Obsesia pilelor. Avand radacini adanci comuniste, de pe cand sistemul PCR (Pile, Cunostinte si Relatii) era de baza, obsesia cu pricina s-a replicat pana in zilele noastre, punand in umbra ideea de performanta. Cei obsedati de pile sunt convinsi ca nu sunt recompensati sau apreciati din cauza celor „alesi”.

Efect: Incapacitatea de a se mobiliza profesional.

Tratament: Constientizarea faptului ca momentul in care pierzi o batalie este chiar acela in care ai capatat credinta ca ai pierdut-o. In cazul pilelor: inca de la inceput. Meritele profesionale se cuantifica, daca nu in cadrul organizatiei actuale, in propria experienta, colectie de abilitati sau cunostinte. Pilele, chiar daca exista, sunt doar niste obstacole, nu factorii determinanti ai succesului sau insuccesului unei cariere.

De multe ori, comportamentele de mai sus sunt „incurajate” de lipsa de leadership sau de managementul HR defectuos din organizatii. Insa fiecare dintre noi este stapanul si fauritorul propriei cariere, iar daca ne lasam dusi de valuri distructive, nu avem cum sa ajungem pe drumul cel bun.