Paradoxul fericirii (online) la job

Paradoxul fericirii (online) la job

Ieri, Profit.ro a facut publice rezultatele unui sondaj privitor la fericirea angajatilor romani, realizat de platforma Ejobs.ro. La intrebari au raspuns peste 123.000 de persoane, atat angajati cat si antreprenori din toata tara, iar concluzia este ca peste 61% dintre repondenti considera ca sunt fericiti la locul de munca.

Sondajul a avut probabil mai degraba un scop din zona marketing&publicitate, nu cred ca rezultatele pot fi considerate relevante. Un studiu sociologic valid trebuie sa respecte anumite rigori si, desi articolul citat de mine nu ofera prea multe detalii in acest sens, am dubii ca au fost macar luate in calcul. Dar chiar si asa, rezultatele sunt surprinzatoare. Ejobs este un portal de joburi, iar cei prezenti acolo sunt mai ales cei in cautarea unui loc de munca, antreprenorii sau recruiterii avand, in mod evident, o pondere mai mica decat aplicantii.

Cu alte cuvinte concluzia sondajului ar fi aceea ca desi isi cauta job, angajatii sunt fericiti. Ceea ce este paradoxal, pentru ca un angajat fericit se presupune ca este unul stabil, fidel, motivat. Pe de alta parte, daca intrebarile s-ar fi referit la calitatea relatiilor interumane de la locul de munca, la calitatea deciziilor manageriale pe care trebuie sa le suporte, la pachetul de salarii si beneficii si la timpul petrecul la locul de munca, este posibil ca fericirea repondentilor sa fi dat in depresie.

Dincolo de chestionare si concluzii ce ar putea fi pripite, mai spun o data ca noile tendinte in ale HR-ului care vorbesc mai degraba despre fericire decat despre angajament sau motivatie in organizatii vin la pachet cu o doza de naivitate. Fericirea este greu de definit si masurat, atat individual cat si organizational si este privita ca o stare mai degraba euforica decat productiva. Ca sa nu mai spun ca este o mai degraba o responsabilitate personala decat una a departamentului de resurse umane.

Dar poate ca preocuparea asta chiar functioneaza atat timp cat 61%  dintre cei intrebati de Ejobs sustin ca au atins-o la serviciu.

Cititi si: Fericirea la locul de munca