Organizarea muncii la noi

Organizarea muncii la noi

Echipa de lucru cel mai des intalnita pe strazile Bucurestiului este formata din: 5-7 lucratori, doua instrumente de lucru cu coada si un sef. Munca este organizata dupa cum urmeaza: un lucrator munceste folosind instrumentul de lucru functional, unul se sprijina in instrumentul de lucru nefunctional, restul se scarpina in cap sau ofera indicatii. Seful este cel care priveste cel mai interesat si tipa cel mai tare. Protectia muncii se rezuma la veste portocalii.

De aceea rezultatele sunt sub asteptari, iar durata proiectelor de infrastructura tinde spre infinit. De aceea costa mai mult ca la altii, desi pretul pare ilogic. Pentru ca se munceste prost, pentru ca nimeni nu se gandeste la a optimiza procese, activitati, echipe.

Cele mai frecvente greseli sunt asadar:

Grupurile mari de lucru. Pentru a coordona un grup mare ai nevoie de niste super-abilitati manageriale. Trebuie sa stii sa delegi, sa stii sa imparti activitatea in pasi controlabili, sa ai echipe functionale, experimentate. Daca toate astea lipsesc, cel mai bine este sa se organizeze grupuri mici, urmarite strict, in care fiecare angajat sa aiba cum si ce munci: instrumente de lucru, responsabilitati clare, abilitatile necesare.

Heirupul. Lucrarile sunt gandite in termene imposibil de scurte, in speranta ca si daca sunt depasite, timpul ramane rezonabil. Rezultatele se vad: termenele sunt mai mult decat nerealiste, calitatea este intotdeauna un simplu deziderat. A proiecta realist un proiect, inseamna a-l finaliza cu succes.

Cel mai mic cost/ pret. Este o vorba: sunt prea sarac sa ma imbrac ieftin. Costul mic ascunde intotdeauna o lipsa: lipsa de experienta a echipei, lipsa de calitate a materialelor folosite, lipsa de suport ulterior. Cel mai mic cost inseamna garantat si cea mai proasta solutie.

Lipsa instruirii. De cele mai multe ori angajatii sunt aruncati in productie fara un minimum de pregatire anterioara. Nu-i invata nimeni fluxul de lucru, bunele practici, rezolvarea incidentelor, ba chiar si protectia muncii este un pas facut formal, doar pe hartie. A te baza pe flerul fiecarui angajat si pe capacitatea sa de a se adapta si invata rapid reprezinta un demers periculos.

Lipsa evaluarii. Cand unul greseste, un altul preia comanda. Feedback-ul este un cuvant pretentios, evaluarea angajatilor se face doar prin birouri.

Lucrul bine facut incepe de la a organiza eficient. Iar a organiza eficient incepe de la a sti. Iar a sti nu se poate fara a invata. Distribuiti asadar postarea, poate ajuta pe altii sa o faca.