Mituri despre munca

Mituri despre munca

Un top 5, lista ramanand deschisa:

1. Daca ti-ai gasit o meserie care iti place, fiecare zi la locul de munca va fi o desfatare.

In principiu este adevarat ca munca facuta din pasiune este mai usoara. Dar orice job presupune in egala masura sarcini rutiniere, ciocniri frecvente cu anumiti colegi sau clienti, situatii stresante sau greu de gestionat. Oricat de pasionat ai fi, tot te afecteaza, te enerveaza, te scot uneori din uz.

2. Oamenii muncitori castiga mai bine decat cei mai putin dispusi sa-si sacrifice viata personala pe altarul firmelor.

Din nou exista o doza de adevar, dar in realitate castiga mai bine cei care lucreaza inteligent, nu neaparat mult. Cei care gasesc cai mai simple si mai usoare sa-si atinga obiectivele, putand astfel avansa cu usurinta spre altele noi.

3. Munca nu a ucis pe nimeni.

Total gresit, exista oameni care mor de epuizare sau care ajung sa se sinucida din cauza presiunii de la locul de munca. Istoria recenta ne aminteste de companii care s-au confruntat cu valuri de sinucideri, cazul Orange Franta fiind cel mai cunoscut (11 angajati in 2013 si 10 angajati in primele trei luni ale anului 2014). Munca in exces, presiunea continua pentru rezultate pot genera tulburari fizice sau psihice extreme.

4. Lenesii sunt cei mai buni angajati.

A fost refrenul saptamanii trecute in presa de business. Lenesii sunt cei mai neproductivi angajati, pentru ca de la Creanga incoace stim deja cum este cu posmagii gata mestecati. Nu trebuie sa-i confundam pe cei care muncesc destept (a se vedea punctul 2) cu cei carora nu le place munca.

5. Daca esti obosit la finalul unei zile de munca, inseamna ca nu ai muncit eficient sau nu esti motivat.

Sa fim seriosi, oboseala este parte a vietii nostre cotidiene si semnul ca trebuie sa ne odihnim (scuzati truismul!). Si copiii obosesc de prea multa joaca, si sportivii se simt truditi dupa antrenamente, oricat de bine ar fi organizate. Oboseala este semnul ca ai muncit. Daca ai facut-o bine sau rau, o arata rezultatele.