Codul muncii – noi modificari

Codul muncii – noi modificari

Se pregatesc modificari ale Codului Muncii. Blocul National Sindical a reusit sa stranga 130.000 de semnaturi pentru a introduce legea pe ordinea de zi a Parlamentului. Modalitatea este una exotica, dar legala, efectele pot fi intoarcerea la evul mediu legislativ pe care-l stim deja.

Care sunt pericolele?

In primul rand, proiectul de lege care a trecut de Senat introduce obligatia angajatorului de a comunica in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca (CIM). Apoi, in cel mult zece zile, salariatul va trebui sa ofere, tot in scris, un raspuns. Daca acesta va fi de acord, actul aditional la contract se va incheia in termen de 15 zile.

„In cazul in care salariatul este de acord cu propunerea de modificare a contractului individual de munca, partile vor incheia in scris actul aditional la contract in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator a acordului exprimat de catre salariat. Actul aditional va intra in vigoare in momentul semnarii de catre parti, chiar daca acesta este incheiat dupa expirarea termenului de 15 zile”, prevede proiectul.

Daca salariatul nu va fi de acord cu propunerea angajatorului sau daca nu va oferi un raspuns in termenul de zece zile, contractul nu va putea fi modificat. (Sursa)

Inteleg cum este cu protectia angajatilor, dar nici legea si nici vointa individuala nu pot fi puse deasupra intereselor economice ale unei afaceri. Iar BNS si sindicatele, in general, trebuie sa inteleaga ca acolo unde nu e business, nu sunt nici salarii si nici angajati. Iar jocul asta de-a soarecele si pisica cu actele aditionale nu ajuta la nimic in acest sens.

Apoi, se incearca reglementarea in detaliu a obiectivelor de performanta. Astfel, indeplinirea obiectivelor constituie o conditie de majorare a salariului sau de promovare in cariera, dar neindeplinirea lor nu poate constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesionala. (Sursa)

Nu ar fi o problema decat in cazul departamentelor de vanzari sau a managerilor din pozitii de top. Adica acolo unde doare mai tare. Dar poate ca mangaierea crestineasca pe cap propusa de BNS, va fi mai productiva decat inlocuirea celor care nu-si indeplinesc obiectivele profesionale.

Intreaga pleiada de modificari ar trebui sa fie vizibile aici. Din motive tehnice, nu sunt.

Intrucat vad ca demersul nu suscita mare interes din partea patronatelor, presupun ca le vom vedea oricum pe toate gata introduse in legislatie cat de curand.