Cinci indicatori relevanți

Cinci indicatori relevanți

Există câțiva indicatori cheie care arată mai mult decât starea managementului HR într-o companie, adică stabilitatea ei.

Primul este fluctuația de personal, despre care găsiți numeroase resurse. Evident că fluctuația trebuie să fie mică și, pe cât posibil constantă, pentru ca astfel nevoile de recrutare (și implicit costurile) devin previzibile, fiind posibilă o abordare proactivă.

Al doilea este numărul conflictelor de muncă. Articolul 231 din Codul Muncii le definește ca fiind conflictele dintre salariați și angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfășurarea raporturilor de muncă. Numarul mare arată fie probleme financiare care cauzează sub-bugetarea managementului HR, fie competențe manageriale mediocre, care cauzează demotivare și abandon. Deci trebuie să fie puține și să poată fi stinse cu costuri minime de imagine și capital.

Al treilea este rata de succes a ofertelor de muncă. Uneori piața știe mai bine ce nu pricep managerii, de aceea firmele cu probleme se confruntă cu numeroase refuzuri din partea candidaților. Evident că o rată de succes bună este una cât mai apropiată de cea maximă, fără a suplimenta bugetele cu salariile.

Al patrulea este numărul cererilor și petițiilor angajaților. Aici este un paradox: cu cât sunt mai multe, cu atât este mai bine, înseamnă că aceștia simt că găsesc un partener de încredere de partea cealaltă a solicitării lor. Este adevărat că dacă nu sunt gestionate corespunzător se poate ajunge la conflict, dar cheia este tocmai în a privi pozitiv acest indicator.

Cel de-al cincilea este unul informal, greu de măsurat și pus în rapoarte oficiale: numărul angajaților care își caută un nou job. De regulă departamentele de HR știu destul de clar cum stau lucrurile, dar la fel de clar este că nu pot folosi astfel de informații în mod oficial. Numărul celor pe picior de plecare este totuși extrem de relevant, iar timpul lor de căutare este și mai și: cu cât este mai mare, cu atât costurile salariale sunt exacerbate sau pregătirea lor profesională este inadecvată pieței muncii.

Spor la evaluat!