Mare atentie, cautatori de joburi!

Mare atentie, cautatori de joburi!

Dificultatile gasirii unui job au inceput sa fie speculate de cei pusi pe escrocherii, astfel ca din ce in ce mai multi candidatii reclama ca au pierdut diverse sume de bani cautandu-l. Sunt expusi mai ales cei interesati de locuri de munca in strainatate, dar exista, mai nou, si cazuri de inselaciuni care vizeaza locuri de munca in tara.

Stiu ca pentru cei care isi cauta de prea mult timp serviciul, disperarea atinge cote greu de suportat si ii determina sa coloreze in pastel toate propunerile primite, insa ceea ce pare prea frumos sa fie adevarat, de obicei asa si este.

Iata care ar trebui sa fie semnalele de alarma:

–  Discutiile cu angajatorul sau firma de recrutare se desfasoara exclusiv la telefon;

– Joburile puse in discutie sunt din categoria celor generaliste, necalificate (personal in constructii, ingrijire batrani/ copii, administrator), de larg interes, la care poate aplica oricine;

– Se cer telefonic diverse comisioane sau taxe (inclusiv plata transportului) care urmeaza sa fie rambursate;

– De cele mai multe ori lucrurile se desfasoara urgent, este o nevoie imediata de angajare, platile trebuie facute rapid.

Precizari suplimentare:

– Orice firma care se respecta bugeteaza corespunzator, in timp si bani, recrutarea, selectia si instruirea angajatilor. Asadar un angajator serios isi plateste angajatii conform muncii prestate si nu le cere bani sa ii angajeze. De regula, si firmele de intermediere serioase taxeaza tot angajatorul si nu potentialii angajati.

– In cazul intermedierii, angajatorii apeleaza la firme autorizate. In cazul in care sunteti contactati de persoane fizice, care „ajuta” cunoscuti sau au diverse alte combinatii, e greu de crezut ca vor mai raspunde la telefon dupa ce isi primesc comisionul cerut.

– Daca locul de munca este localizat intr-un alt oras sau chiar tara, exista posibilitatea de a va plati singuri transportul, urmand ca respectivele costuri sa fie rambursate, dar in nici un caz nu vi se cer banii de transport, urmand ca ulterior sa va fie trimise biletele de calatorie. Daca se intampla asa, sunteti cu siguranta victima unor escroci!

Ce este de facut?

– Intrebati intotdeauna numele complet al firmei angajatoare, iar daca angajatorul sau intermediarul nu vi-l dezvaluie in cadrul interviului, tratati cu maxima prudenta propunerile ulterioare.

– In cazul urgentelor („Avem nevoie maine de dumeavoastra!”), cereti informatii detaliate asupra situatiei. Daca respectiva persoana devine ambigua sau iritata,  este posibil sa fiti victima unei inselatorii.

– Verificati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca daca agentiile care va contacteaza in scopul medierii muncii in strainatate sunt acreditate sa presteze respectivele servicii.

– Nu dati curs cererilor telefonice, decat daca implica o invitatie la interviu. Nu platiti comisioane, nu trimiteti acte, nu dati date de contact ale unor apropiati posibili interesati de angajare in urma unor simple discutii telefonice, oricat de tentant ar suna!

Tratati cu maxima circumspectie cererile de bani chiar si in cazul intalnirilor fata in fata. In cazul comisioanelor cerute de agentii, cititi mai intai cu maxima atentie contractul in baza carora ar trebui sa le platiti. Daca nu exista un contract, nu exista nici comision!

– Cautati via Google informatii despre persoanele cu care discutati, despre angajator sau cei care mediaza.

– Desi stiu ca sunt acoperite legal, eu as evita firmele care percep diverse taxe candidatilor care nu au legatura neaparat cu medierea angajarii (de exemplu, taxa de inscriere in baza de date). Mi se pare mai cinstit comisionul perceput dupa ce angajarea este un succes, desi, repet, mi se pare mai etic sa taxezi firma angajatoare, nu candidatii.

– Inteleg ca a aparut o noua moda: candidatii sunt invitati la interviu, unde li se prezinta un job generic, dupa modelul de mai sus, pe care-l pot obtine doar daca urmeaza un training in valoare de 700 Ron, a carui plata trebuie sa o suporte integral. Imi suna a teapa clonata dupa sistemul MLM si as trata cu maxima circumspectie o astfel de propunere.

Repetitia e mama invatarii, asa ca mai spun o data ca ceea ce pare prea frumos sa fie adevarat, de obicei asa si este. Jobul visat, platit bine, pentru care trebuie sa platesti un comision modic de 500 de euro poate fi o mana cereasca. Pentru escroci.