CV-ul este mai mult decat o carte de vizita profesionala. Pe langa sumarul educatiei si experientei avute, acesta dezvaluie adesea aspecte ale profilului psihologic al fiecaruia. Care ar fi cele mai evidente?
1. Capacitatile de organizare:
Un CV formatat corect, echilibrat ca aspect, cu o cronologie clara, poate fi al unei persoane organizate si din contra, un CV in care informatiile se arata ca intr-un veritabil Turn Babel este expresia unei persoane cu dificultati in a pune lucrurile in ordine.
2. Informatii despre abilitatile de comunicare si nivelul cognitiv:
Limbajul si gandirea sunt strans legate. Astfel, o persoana care se exprima scurt, concis, este o persoana care are aceeasi abordare in rezolvarea problemelor. O persoana care detaliaza mult, descrie numeroase informatii conexe ar putea pierde uneori din vedere esentialul.
Concizia exprimarii, corectitudinea acesteia, capacitatea de a transmite exact ceea ce intereseaza si de a ascunde eventuale dezavantaje, sunt toate mai mult decat evidente atunci cand citesti un profil profesional.
3. Creativitatea:
Modul in care este transpusa experienta profesionala in cuvinte, modul inovativ de a formata CV-ul, pot arata o personalitate inclinata spre imaginativ, creativ.
4. Informatii despre experienta, altele decat cele trecute in CV:
De exemplu, naivitatile de exprimare sau inexactitatile privitoare la responsabilitatile jobul asumat pot arata exagerarea nivelului de experienta real.
5. Motivatia pentru angajare:
Exista candidati care isi saboteaza singuri, voit sau nu, sansele de angajare. Lipsa totala a informatiilor care tin de experienta, dar si detaliile exagerat de stufoase si numeroase, pot arata deopotriva lipsa de interes pentru o noua angajare. Ambele cazuri pot atesta personalitati cu probleme in a percepe corect sinele, fie prin subapreciere (sunt prea slab sa ma angajeze cineva), fie prin supraapreciere (sunt prea bun pentru a ma angaja).
Exista si altele, nu am intentia de a le epuiza.
Daca esti candidat, trebuie sa fii constient de faptul ca un CV spune mai mult despre tine decat simpla insiruire de cuvinte pe care le contine. Depune efort in a redacta CV-ul, solicita feed-back cunoscutilor cu privire la el, actualizeaza-l permanent.
Daca esti recruiter, stii probabil ca analiza CV-ului este o parte importanta a procesului de selectie, care, facuta corect, usureaza efortul si scurteaza timpul alocat proiectelor.
Trebuie tinut insa cont ca exista acum candidati care apeleaza la servicii de consiliere profesionala care includ redactarea unui profil profesional corect si atragator pentru angajatori, dar si candidati „exceptii” ale caror CV-uri sunt greu de descifrat, de aceea analiza CV-ului trebuie privita cu rezerva cuvenita, existand numeroase alte mijloace de selectie, mult mai relevante.