„Circa 61% dintre angajatorii din România spun ca au dificultati in ocuparea posturilor vacante, din cauza deficitului de talente” ne spune Capital, citand un studiu facut de o firma de recrutare.
Principalele motivele enumerate de angajatori par a fi: lipsa competentelor profesionale specifice rolului (asa numitele hard-skills), invocata de 48% dintre acestia si nepotrivirea dintre asteptarile financiare ale candidatilor si oferta salariala, invocata de 17% dintre acestia. Abia 15% se refera la lipsa de experienta si 14% sesizeaza lipsa de soft-skills (abilitati de relationare si comunicare, de exemplu).
Nu stiu multe despre metodologia studiului, dar citind in spatele procentelor, vedem in primul rand aceeasi perpetua lipsa de bugete alocate departamentelor de HR. Pentru ca asa numitele hard-skills, de multe ori pot fi formate cu ajutorul unor sesiuni de instruire. Care costa, este adevarat, dar nu la fel de mult cu a angaja tarziu si prost.
In al doilea rand, mai vedem si o practica paguboasa din cadrul proceselor de selectie. Candidati buni, valorosi, sunt eliminati din proiecte doar pentru ca au vehiculat la interviul initial o suma mai mult sau mai putin realista in dreptul salariului solicitat.
Negocierea salariala este o…negociere. In care intra bani, timp, experienta, proiecte, oameni, emotii. Uneori candidatul poate alege o echipa buna caruia sa se alaturi in defavoarea unei mariri salariale. Alteori, poate alege o balanta echilibrata familie/ job. De aceea recruiterul trebuie sa poata gasi exact pilonii motivatiei si sa aiba abilitatea de a sustine tratativele.
Este adevarat ca sumele care depasesc cu prea mult bugetele propuse reprezinta semne de incompatibilitate. Dar acestea sunt atat de rare, incat nici nu ar merita aduse in discutie.
Ca sa nu o mai lungesc, motivele principale ale dificultatilor legate de recrutare si selectie raman, din punctul meu de vedere, altele: lipsa bugetelor care sa le sustina, lipsa de know-how si de preocupare pentru brandul de angajator. Nu neg ca exista o criza a talentelor, dar posturile care le cer au totusi pondere mica in organizatii, deci un impact minor asupra unui astfel de studiu.