Consultanta HR cultura organizationala Evaluarea performantelor Management managementul performantei Recrutare si selectie Relatia Angajat - Angajator
In proiectele de recrutare si selectie se cer adesea cei mai buni candidati. Angajatorii isi doresc angajati bine pregatiti profesional, echilibrati din punct de vedere psihologic, auto-motivati si adaptabili, care, fara o instruire prealabila, sa inteleaga si sa-si asume in mod spontan si rapid procesele, fluxurile de lucru din cadrul companiei, relationarea cu actualii/ potentialii clienti.
Evident ca acest tip de candidat exista in egala masura in care exista si companii care isi trateaza si platesc angajatii in mod echitabil, pretuiesc balanta viata personala-viata profesionala si investesc in crearea unei culturi organizationale sanatoase. Sunt, cu alte cuvinte de-ale stramosilor nostri, „rara avis”.
De cele mai multe ori apare astfel un compromis, cel pe care clientul final il considera rezonabil: fie primeaza experienta in detrimentul profilului psihologic, fie potentialul, fie costul redus al salarizarii.
Problema este ca la nivel global, toate statisticile arata o criza de talente. Care se acutizeaza si nu are sanse reale de a fi contracarata rapid.
In acest context, cum mai pot fi inovate procesele de recrutare si selectie? Cum ajungi la acesti Top Performers? Raspunsul pare absurd: nu-i mai cauti si pui bazele unei organizatii in care, la nivel ierarhic mediu sau la baza, oricine sa poata performa rapid, indiferent de profilul sau personal si profesional.
A cauta candidatii dezirabili inseamna, in anumite cazuri, a cauta un unicorn in Codrii Vlasiei. Devine un obiectiv intangibil, asa ca cea mai fireasca modalitate de actiune este una adaptativa: a invata ca organizatie sa lucrezi si sa obtii performante, cu ajutorul oricarui tip de angajat.
Asta inseamna o munca uriasa in a proceduriza activitatea, in a construi fluxuri de lucru facile si putin costisitoare, in a evalua constant angajatii pentru ca feed-back-ul aduce reglaj sistemului construit, imbunatatindu-l.
Dar este noua si adevarata provocare si presupune viziune, inteligenta organizationala, o cultura bazata pe „se poate mai bine” in loc de „las-o ca merge asa”. Presupune o schimbare de mentalitate la nivel de management si investitii in managementul resurselor umane. Dar va deveni cat de curand singura cale generatoare de succes.